Rätt sittställning när du skriver

back pain

Datorn tar ständigt mänskligheten till nya nivåer. Det är få industrier i dag som inte är beroende av datorer och det arbete människor utför sittandes vid dem. Vad de däremot inte har bidragit till är att underlätta stressen våra kroppar utsätts för – många som har ett skrivbordsjobb upplever problem med rygg, axlar och nacke, problem som bara blir värre ju äldre man blir.

När vi lyckas skicka robotar till Mars och kan hålla multimiljardföretag vid liv med hjälp av datorer kan en ond rygg verka som ett lågt pris att betala. Det är ändå onödigt att gå omkring och ha ont och känna sig stel, och det finns en hel del saker man kan göra för att förebygga, åtgärda och behandla problemen.

Om skadan redan är skedd ska man självklart först anpassa arbetsytan för att förhindra vidare slitningar, men det är även viktigt att man får behandling för sina problem. En naprapat kan hjälpa till att diagnostisera och behandla skador. En snabb sökning på ”naprapat Östermalm”  visar vilken hjälp som finns att få där man bor.

På arbetsplatsen är en bra stol det första steget att ta. Genom att välja en kontorsstol som stöttar ryggraden och vars höjd går att justera så att fötterna vilar platt mot golvet har man en bra grundposition. Om stolens höjd inte går att justera kan ett fotstöd vara en bra idé – eller en trave böcker under fötterna.

Var datorskärmen är placerad i förhållande till blicken är också en viktig faktor. Om den är för högt upp eller för lågt ned måste man böja nacken, vilket kan vara både obekvämt och skadligt. Skärmen ska vara placerad på ungefär en armslängds avstånd från där man sitter, och toppen av den ska vara i ögonhöjd – då mår nacken bäst.

Genom att hela tiden se till att du sitter bra kommer du slippa oroa dig för att i framtiden ha ont i ryggen eller på något sätt ha det jobbigt när du rör dig. Det är med andra ord för din egna skull du ser till att du sitter bra och att du tar hand om dig. Lite som att gå och träna, det är för att du ska må bra!