Tankar och tips för att motverka skrivkramp

Skrivkram kan vara en av författarnas värsta fiender ibland. Alla har vi haft stunder då det känns som vi inte kan få ur oss ett användbart ord hur mycket vi än försöker. Att för stunden vara övertygad om att man helt tappat stinget och aldrig kommer att kunna skriva igen är inte heller ovanligt. Men trösta i kunskapen om att det är temporärt och att det går att göra något åt situationen.

Det är värt att börja med argumentet att skrivkramp inte är ett riktigt fenomen. Istället är det bara ett resultat av bristande koncentration eller dålig disciplin. Men när man känner sig drabbat är det föga hjälpsamt. Som tur är finns det tips och övningar som kan vara effektiva även om detta är korrekt eller inte.

Identifiering av problemet

Innan man dock kan gå ned på djupet och försöka hitta en metod som hjälper gäller det att reflektera över hur och när man först började känna detta problem. Har man exempelvis gått till skrivandet när man än har haft tid över är det kanske inte fallet att man varit i rätt sinnesstämning. Haft andra saker på tankarna och mer kämpat med att inte tänka på dem.

Planera riktig tid för skrivande

Att helt enkelt planera tid för skrivande kan då vara ett sätt att motverka detta. Med en bestämd tid då skrivandet ska ta plats och disciplinen att hålla denna tid kan det kännas lättare att rikta fokusen åt rätt håll. Planera detta precis som ett viktigt möte med någon annan. Det blir då en tid som måste hållas.

Redo att skriva var- och närsomhelst

Vi vet alla att idéer kan komma när man minst anar dem. Ibland är allt som krävs att man läser eller hört ett ord som får tankarna att rusa iväg åt ett överraskande håll. Och är man då ute på stan och går kan man ju inte direkt sätta sig ned och skriva. Eller kan man? Så länge man bär med sig en anteckningsbok kan man ofta skriva ned dessa idéer så fort de dyker upp. Köp en du tycker är i lämplig storlek att bära med. Oavsett om det är i väskan eller fickan finns det alltid något man kan använda sig av.

Prova på flödesskrivning

Flödesskrivning är en vanlig skrivövning som många svär vid. Och medan somliga använder det för att motverka skrivkramp finns det även de som tycker det är en väldigt bra uppvärmning när man ska börja skriva. Själva tekniken är så enkel att man bara behöver skriva och inte tänka på vad man skriver. Stavning och interpunktion är inte alls nödvändigt. Bara ord kommer ut så arbetar man på rätt sätt. Gå aldrig tillbaka och rätta något utan skriv bara på. Gör detta i 5-20 minuter, vad som än passar bäst.